Latin-Amerika

På den sørlige halvdelen av jordkloden finner vi et spennende og urolig kontinent. Gjennom flere hundre år har Latin-Amerika blitt formet av mange dramatiske hendelser. I den turbulente og lange historien har kontinentet gjennomgått erobringer, opprør og kriger som har gjort at Latin-Amerika har vært i stadig forandring. Det er opplest og vedtatt at Christopher Columbus oppdaget Amerika, men ikke alle vet at Portugal allerede hadde fått vedtatt herredømme over de samme landområdene. Etter at både Spania og Portugal gjorde krav på kontinentet som de kalte ”det nye landet”, ble paven tvunget til å rydde opp.

Latin-Amerika er et kontinent med mange nasjonale og fargerike flagg

Latin-Amerika har en lang og blodig historie

Ettersom Spania og Portugal kranglet om herredømmet over det nye kontinentet, tegnet Pave Alexander IV en linje gjennom hele Latin-Amerika hvor Spania skulle styre vest for linjen. Dette var Portugal slettes ikke fornøyd med, og i 1494 klarte de å reforhandle avtalen. Spania hadde fått et mye større område og en mer lukrativ kyst for handel, mens Portugal bare hadde fått Brasil. Dette gjorde at portugiserne stadig utvidet og dyttet landegrensene til Brasil, og dette er grunnen til at landet er så stort i dag.

Etter at ”den nye verden” var blitt oppdaget, gitt det snart opp for Spania hvilke enorme verdier som lå i landområdene. De ville kolonisere og dra nytte av Latin-Amerika for hva det var verdt, men det mektige azteker-imperiet i Mexico og inka-ene i Peru stod i veien for dem. Under kommando av Hernán Cortés i Mexico og Francisco Pizarro i Peru foregikk nådeløse erobringer og regelrett nedslakting av de innfødte. Dette banet også vei for århundrer med slaveri under spansk styre.

De unge og fri statene i Latin-Amerika

De fleste landene på kontinentet ønsket ikke å være under spansk og portugisisk herredømme. Innen 1810 hadde de fleste land i Latin-Amerika erklært sin selvstendighet fra Spania. Mexico og Brasil fulgte noen år senere, og i løpet av1898 endte spansk herredømme totalt. De mistet sine siste kolonier til USA under den spansk-amerikanske krigen. Med Portugal og Spania ute av bildet, var de unge republikanske statene fri til finne sin egen vei. En frihet og en prosess som ofte skulle vise seg å være både vanskelig og blodig.

I årene 1864-1870 skjedde den mest ødeleggende krigen i Sør-Amerikas historie. Det var et blodig og langvarig slag mellom flere land. En allianse bestående av Uruguay, Argentina og Brasil kjempet mot Paraguay. Paraguay hjalp Uruguay når de ble angrepet av Brasil og Argentina i 1864, men ironisk nok kom det en ny president til makten i Uruguay og begynte krigføring mot sin egen allierte. Dette er den blodigste perioden Latin-Amerika har opplevd, og når krigen var over var Paraguay fullstendig i ruiner.

En evig kamp om makt og landområder

Fidel Castro, broren Raúl og en liten gruppe tilhengere gjorde et opprør i Moncada, Cuba i 1953. Antakelig var de uvitende om at de tok det første skrittet til det som skulle bli den viktigste revolusjonen i Latin-Amerika gjennom alle tider. Med et løfte om økonomisk likhet for alle, vokste opprøret seg så stort at president Batista rømte fra landet. Castro etablerte et kommunistisk regime som hadde nære røtter til Sovjetunionen. Med en utholdenhet og stahet kjempet han mot USA og alle forsøk på å ta fra han makten.