Latinfestivalen Trondheim

Musikere med røtter fra hele Latin-Amerika viser gjerne nordmenn at musikk handler om mer en trønder-rock. Både Norge og Trondheim er blitt mer internasjonal de siste årene, derfor er festivaler som Latinfestivalen blitt en viktig del av bybildet. Et internasjonalt samfunn vil vise hva det har og by på av sang og dans fra alle verdenshjørner, og Latinfestivalen vokser i popularitet for hvert år. Det bys ikke bare på musikk, for man kan delta i både seminarer, workshops og debatter. I dag bor det over 22.000 personer med innvandrerbakgrunn i Trondheim. Ikke overraskende har mange av disse unike musikalske talenter.

Trondheim er en flerkulturell by

Folk med en spennende innvandrerbakgrunn har mer en tredoblet seg i løpet av 20 år. Det er nå like mange med en fremmedkultur i Trondheim som det er innbyggere i Steinkjer og Stjørdal. Det er mange som mener at trønderrocken dominerer for mye, og Latinfestivalen er et kjærkomment tilbud til publikum. For trønderbyen betyr denne festivalen at de med innvandrerbakgrunn kan presentere sin egen musikk, samtidig som det skaper en arena hvor mange forskjellige kulturer kan møtes. Hvorfor ikke få en innføring i tango?

På Latinfestivalen kan man også delta på seminarer hvor man kan lære om latinmusikken og hva som er spesielt for de forskjellige land og regioner.Musikken fra Sør-Amerika har en kompleks historie som begynte å utvikle seg etter at Columbus kom til kontinentet. Til tross for tragediene som utspilte seg ved erobringer og kriger, er musikken en av de positive tingene som kom ut fra et mørk kapittel i historien. Festivalen i Trondheim viser deg at salsa er typisk for Cuba, tango for Argentina, og samba fra Brasil. Her har vi alle noe å lære.

Trondheim er byen med mange glade latinske farger

Den latinske musikken stammer ikke bare fra Europa

Latinsk musikk er en kulturell blanding som i dag er en av verdens mest populære musikkgenre. Selv om musikken begynte å utvikle seg etter at spanjolene og portugiserne kom med sin musikalske arv, må man ikke glemme at det opprinnelige folket i Latin-Amerika allerede hadde sin egen musikk. For eksempler hadde Maya-indianerne en gammel kultur hvor musikk var en viktig del i hverdagen, og dette kan man høre eksempler på i festivalen i Trondheim. Mayafolket hadde tradisjon i vind-instrumenter og fløyter som kopierte lydene i naturen. Dette blandet seg senere sammen med flamenco-rytmer fra Spania.

Språket var noe av det første portugiserne og spanjolene tok med seg til ”det nye kontinentet”. Latinmusikken er hovedsakelig definert av de to språkene, og på Latinfestivalen i Trondheim er det mye spansk å høre! Portugisisk definerer den brasilianske musikken mens spansk har innflytelse over resten av Latin-Amerika. Når erobrerne fra de to landene satte sine føtter på søramerikansk jord, var musikken de tok med seg rik. Den hadde et musikalsk uttrykk som var inspirert av tradisjoner fra resten av Europa og den arabiske verden.

Latinamerikanske rytmer og het tango

Sammen med musikken som kom fra Europa, kom det også instrumenter. Spanjolene hadde tenkt å spille den samme musikken de kjente fra før, men det tok ikke lang tid før den ble et instrument for å uttrykke nye følelser på et nytt kontinent. Latinfestivalen i Trondheim har glovarme rytmer fra en lang musikk-tradisjon. Her kan man oppleve het tango og mange andre latinamerikanske stilarter. Festivalen byr også på typisk latinsk mat og drikke, kunst og kultur. Her kan man samtidig lære noe nytt i workshops fra dyktige lærere.