Den spesielle musikken

Latinamerika har en sterkt blomstrende kultur, med temperamentsfull musikk som en viktig bestanddel. Helt siden koloniseringen av kontinentet har det vært en smeltedigel for ulike folkeslag fra hele verden som har hatt med seg vilt forskjellige musikkstiler i bagasjen. Resultatet er en musikktype vi i dag kaller latinsk musikk. Den kan lett beskrives som både dansbar, energisk og varm, sterkt preget av instrumenter som gitar, trekkspill, slagverk og kontrabass. Den har gitt inspirasjon til mange forskjellige former for dans, og brukes til festlige anledninger såvel som til hverdags. Nå får vi glede oss over den i Trondheim.

Musikk som runger gjennom historiebøkene

Latinamerika har helt siden den første koloniseringen vært et splittet kontinent. Innfødte ble lenge behandlet som slaver og deres kultur ble tatt ifra dem. De ble også nektet å snakke sitt eget språk, og tvunget til å snakke henholdsvis spansk eller portugisisk. Nå begynner de innfødtes kultur og musikk å bli respektert på lik linje med europeisk innflytelse, og stilarter inspirert av innfødte har fått innpass i populærmusikken. Latinamerika danner nå sin egen identitet som en miks mellom alle de forskjellige nasjonalitetene på kontinentet.

Tango er en av de mange populære stilartene innenfor latinmusikkens verden. Tango oppsto i Argentina på 1800-tallet fra afrikansk og europeisk innflytelse. Noen sier det hele startet med en tysk orgelspiller som hadde funnet opp et bærbart orgel. Han hadde ingen suksess med sin nye oppfinnelse i Europa og tok den med seg til Argentina, nærmere bestemt Buenos Aires, hvor han solgte den for en flaske rom. Det bærbare orgelet er det vi i dag kaller det første trekkspillet, og de som lagde musikk med det kaller vi i dag forfedrene til tangoen.

Musikk og dans

Når en hører latinsk musikk er det enkelt å skjønne hvorfor den har inspirert dansere opp igjennom tidene og fortsetter med å fenge danselystne over hele verden til den dag i dag. Fengende afrikanske rytmer blandet med forføreriske melodier spilt av lidenskapelige artister gjør lett at det rykker i dansefoten. Salsa, tango og samba er bare noen få av de mange stilartene som har oppstått de siste hundre årene. Noen av disse dansene er utrolig populære, og det finnes konkurranser og kurs i de fleste land i verden.

Mye av latinmusikkens suksess på verdensbasis skyldes nok at store deler av verden kan identifisere seg med dens rytmer og melodier. Med inspirasjon fra Sør-Amerikas innfødte, Afrika og mange ulike land i Europa har den noe som fenger hos de fleste. Den viktigste grunnen er nok likevel at dette er musikk som byr opp til dans, enten du er afrikansk eller asiatisk, europeisk eller indisk, gammel eller ung. Ikke bare er latindans en spennende fritidsaktivitet å fordype seg i, det er også veldig underholdende å se på.

Temperament og emosjon

Gleden over musikk er noe vi alle har til felles, enten vi kommer fra den varme kysten av Argentina eller de kalde fjellene i Norge. Amerikas sørlige kontinent har vært utsatt for mange konflikter og store forskjeller. Men likevel, eller kanskje nettopp derfor, har kulturen blomstret over hele kontinentet og gitt opphav til et utall diverse stilarter, mange av dem spesielt tiltenkt dans. Latinomusikk og dens tilhørende dans har blitt utrolig populært over hele verden, og med sitt særegne temperament er det lett å skjønne hvorfor.

Musikk fra Latinamerika er både fengende og eksotisk